Mundhulens loft

Lugtegruberne er blevet til furer i mundhulens loft. Fører man en sonde ind ved pilen (LG) kan man uden at møde modstand trække den ned i mundhulen medialt for overkæbelappen (PM). Der er dannet et “fællesrum” for næse og mundhule. Lugtegruberne har opdelt pandevolden i en uparret midtpandelap (MN), og to sidepandelapper (LN).
Lugtegruberne

Tegningen til højre viser lugtegruberne (LG) set nede fra, dvs. fra mundhulen. Pilene på tegningen til venstre viser synsretningen. Lugtegruberne er furer, i hvis midte midt- og sidepandelap mødes. (MN) er midtpandelap og (LN) sidepandelap.
Overkæbelapper og midtpandelap

viser at overkæbelapper (PM) i hver side, og midtpandelap (MN) i midten nærmer sig hinanden stærkt. Lugtegruberne eller lugtefurerne er stadig åbne mod mundhulen.
Lugtegruberne

Lugtegruberne ses igen nedefra, de er stadig furer, og overkæbelapperne (PM) vokser i de hvide piles retning mod midtpandelappen (MN).
Overkæbelapperne vokser sammen med midtpandelappen

viser at overkæbelapperne (PM) er vokset sammen med midtpandelappen. (Ø) markerer øjenanlæg, der dannes langt lateralt.
Hareskår eller læbespalte

viser midtpandelappen (MN) sidepandelap (LN) og overkæbelap (PM). Sker der ikke sammenvoksning mellem midt pandelap og overkæbelap, fås hareskår eller læbespalte, som vist på billedet.
Mundhulen set nedefra

viser mundhulen set nedefra efter at midtpandelap (MN) og overkæbelapperne (PM) er vokset sammen og har dannet en lille del af ganen (PG). Den gule pil er ført gennem næseboret opadtil og bagud i det fælles rum for næse og mundhule. Dette rum deles af resten af ganen. En ganeudløber (PP) fra hver overkæbelap vokser ind mod midtlinien.
Ganeudløberne

viser det samme, blot at ganeudløberne (PP) her er ved at mødes i midtlinien.
Kombineret læbe-, kæbe- og ganespalte

viser ganen set nedefra. Øverste tegning viser en ganespalte. Den opstår, såfremt ganeudløberne ikke mødes og vokser sammen. Nederste billede viser kombineret, læbe-, kæbe- og ganespalte.
ANSIGTETS OG MUNDHULENS UDVIKLING 1

Manuskript nr. 161 / dias 28, Bearbejdet af Henrik Løvschall og Erik Christophersen, Anatomisk afsnit, Århus Tandlægeskole, Århus Universitet