• Sinus cavernosus

  Tegningen viser at sinus cavernosus (34) modtager tilløb fra øjenhulen. Det er ikke markeret. Afløb fra sinus cavernosus går gennem små sinus til sinus sigmoideus (33). Kun en enkelt er vist. Endelig har sinus cavernosus afløb til plexus pterygoideus gennem flere huller i kraniebunden. En enkelt forbindelse til plexus er vist, den er rettet lige ned og er ikke markeret.

 • V. jugularis externa

  Den anden superficielle halsvene er v. jugularis anterior (26). Den ligger på forsiden af halsen, ligeledes i subcutis, og den tømmer sig også i v. subclavia. Hos magre mennesker kan de superficielle halsvener, og særlig v. jugularis externa, tydeligt ses når de anstrenger sig eller bliver gale i hovedet.

 • V. maxillaris

  V. maxillaris (21) er kort. Den danner afløb fra plexus pterygoideus (23) og tømmer sig i v. retromandibularis (20) der ligger i parotissubstansen.

 • Horisontalsnit gennem gl. parotidea

  På tegningen ses et horisontalsnit gennem gl. parotidea (13) og omgivelser. I kirtlen ligger v. retromandibularis (17). Den ligger mellem a. carotis externa (16) og n. facialis (15).

 • V. retromandibularis

  V. retromandibularis opstår bag mandibula af v. maxillaris (21) og v. temporalis superficialis (22). Plexus pterygoideus erstatter v. maxillaris i regio infratemporalis og fossa pterygopalatina.

 • Mm. pterygoidei

  På tegningen ses mm. pterygoidei (1). Det meste af plexus ligger i regio infratemporalis, men lidt ligger dog på den flade af mm. pterygoidei som vi ikke kan se her.

 • Den mediale del af plexus pterygoideus

  På tegningen vises den mediale del af plexus pterygoideus, den ligger i fossa pterygopalatina. Plexus pterygoideus modtager tilløb der nøje svarer til grenene fra a. maxillaris.

 • Plexus pterygoideus

  Her ses at plexus pterygoideus (23) har et afløb fortil (24), det går til v. facialis (19). Afløbet bagud er v. maxillaris (21), til v. retromandibularis (20). Læg mærke til at v. facialis (19) støder sammen med v. retromandibularis (20) og går til jugularis interna. V. vertebralis (25) løber omtrent ligesom arterien og tømmer sig i v. brachiocephalica. Endelig skal vi kigge på de specielle vener i cavitas cranii der hedder sinus durae matris. De ses på næste tegning.

 • Falx og tentorium cerebelli

  Her er falx markeret (40). Det er den forreste krumme del af nedre kant svarer til sinus sagittalis inferior. Den bageste, lige del af nedre kant støder sammen med tentorium cerebelli (39) og på sammenstødsstedet dannes sinus rectus, der ses på næste billede.

 • Sinus rectus og eminentia cruciformis

  Her ses sinus rectus (32), sinus sagittalis inferior (30) har afløb til sinus rectus, der igen går til sinus transversus (31). Sinus sagittalis superior (29) tømmer sig også i sinus transversus. Højre og venstre sinus transversus (31) følger tværgrenene i eminentia cruciformis der ses på næste billede.