• Foramen caroticum externum

  Indgangen til canalis caroticus ses på basis cranii externa. Indgangen kaldes foramen caroticum externum og ses ved pilene. Den ligger midt på pars petrosa.
  I højre side af billedet kan man se, at foramen caroticum externum åbner sig i det grønne område, der markerer loftet af spatium lateropharyngeum.

 • Porus acusticus externus

  Helt lateralt på basis cranii externa peger pilen på den ydre øregangsåbning, porus acusticus externus. Åbningen ligger lige foran processus mastoideus og fører ind i den ydre øregang, meatus acusticus externus.
  Læg mærke til, at der er lys et stykke inde. Lyset gør det muligt at kigge ind i selve trommehulen.

 • Sulcus tubae auditivae

  Vi har allerede set de allerfleste af hullerne på basis cranii externa, fordi de svarer til åbninger i basis cranii interna. Der er dog et par undtagelser.
  Den røde linie her i højre side af billedet viser en bred fure sulcus tubae auditivae, der ligger lateralt for pars petrosa. Sulcus tubae auditivae fører bagtil lateralt ind i en kanal, der er vist med brun sonde i billedets venstre side. Kanalen hedder canalis musculotubarius og ender i trommehulen.
  Kanalen indgår i øvrigt i det Eustachiske rør, der forbinder trommehule med svælg.

 • Basis cranii externa

  Basis cranii externa definerer man som den flade af kraniet, der kan ses nedefra med eller uden mandibula.
  Læg mærke til, at basis cranii externa kun svarer til den indre kraniebund bagtil, idet den forreste del er dækket af ansigtsskelettet.

 • Foramen magnum

  Her ser vi foramen magnum på basis cranii externa.

 • Foramen magnum

  Foramen magnum er et ovalt hul med den længste akse forfra og bagtil. Det forbinder kraniehulen med kanalen i hvirvelsøjlen, canalis vertebralis.

 • Canalis hypoglossi

  En pil peger på udmundingen af canalis hypoglossi i hver side. I højre side af billedet kan man se, at kanalens åbning ligger i det grønne område, der markerer loftet i spatium lateropharyngeum. Læg endvidere mærke til, at udgangen af canalis hypoglossi ligger lige lateralt for de to ovale fremspring, der indgår i øvre nakkeled.

 • Canalis hypoglossi

  På kanten af foramen magnum finder vi indgangen til canalis hypoglossi.
  Et pilehoved peger på indgangen i hver side, og i højre side er der placeret en sort sonde i canalis hypoglossi. Kanalen er rettet fremad og lateralt og forbinder fossa cranii posterior med spatium lateropharynqeum.
  Det fremgår af næste billede.

 • Foramen jugulare

  Her ser vi foramen jugulare på basis cranii externa udfor pilehovederne. Man kan også sige at foramen jugulare ligger mellem pars petrosa og os occipitale.

 • Foramen jugulare

  Det næste hul i rækken i basis cranii interna er foramen jugulare, der ligger mellem foramen magnum og pars petrosa. Pilehovederne peger på foramen jugulare og omkredsen er farvet mørk i højre side. Med lidt god vilje kan hullets omkreds minde om et 8-tal.