• TVÆRSTRIBET MUSKULATUR 1. trin

  Manuskript nr. 136/ dias 34
  Bearbejdet af
  Henrik Løvschall og Erik Christophersen
  Anatomisk afsnit
  Århus Tandlægeskole
  Århus Universitet

 • Tværstribede muskler

  viser to tværstribede muskler, (M), i overarmen. Området (R), ses forstørret på de følgende billeder.

 • Tværstribede muskeltråde

  Musklen er her skåret på langs, og vi ser en del tværstribede muskeltråde, (M). Muskeltrådene er grundelementet i skeletmuskulatur. De er ofte flere centimeter lange, og deres form er cylindrisk bortset fra enderne, der enten er spidse eller opsvulmede. Bindevæv, (C), holder sammen på muskeltrådene.

 • Tværsnit gennem muskel

  Viser et tværsnit gennem muskler, og (M) viser tværskårne muskeltråde. En muskel defineres som bundter af muskeltråde, sammenholdt af bindevæv. Der er bindevæv omkring hele muskler, (K). Bindevævet, (O), ligger omkring bundter af muskeltråde, og hver enkelt muskeltråd er omgivet af bindevæv, (C).

 • Muskeltråde

  viser flere muskeltråde, (M), i stor forstørrelse. De fleste er skåret over, og man får derved indtryk af muskeltrådens indre struktur. Den består yderst af en membran, sarcolemma, (S). Indenfor sarcolemma findes cytoplasma, der kaldes sarcoplasma, med mange kerner. En enkelt er mærket (N), og det ses at kernerne ligger perifert under sarcolemma. Sarcoplasma indeholder organeller og inklusioner, som alle andre cellers cytoplasma, vi vil i det følgende beskæftige os med den organel, der er specifik for muskulatur, nemlig myofibrillen. Myofibriller er lange længdeforløbende tråde, og de findes i stort antal. Alle de små prikker, vi ser på muskeltrådenes snitflader, er myofibriller, nogle enkelte er trukket ud og mærket (A). Myofibriller er enten diffust fordelt, som ved (D), eller samlet i bundter, ( E).

 • Tværskåret muskeltråd

  Fig. 1 viser en tværskåret muskeltråd. (U) er en kerne, og man får her indtryk af dens perifere beliggenhed. (M) er myofibriller, og en enkelt, (K), er forstørret nedenunder ved fig. 2.

 • Udsnit af en myofibril

  viser et udsnit af en myofibril. Hver myofibril består af anisotrop og isotrop substans. Den anisotrope substans danner A-skiver, (A), og den isotrope substans danner I-skiver, (I). Skiverne veksler regelmæssigt, og når myofibrillerne er i hvile, som her, er skiverne lige store.