• Underarmsbenene omfatter to rørknogler

  Underarmsbenene omfatter to rørknogler. Albuebenet ved pilen (a) ligger på lillefingersiden, og spolebenet ved pilen (s) ligger på tommelfingersiden.
  Proksimalt ved (p) indgår de to underarmsknogler i albueleddet, og distalt ved (d) indgår knoglerne i håndleddet sammen med håndrodeknoglerne.

 • Otte håndrodsknogler

  viser håndroden, der består af otte håndrodsknogler, hver især markeret med et rødt mærke.
  Håndrodsknoglerne er ordnet i to rækker. Proksimalt ved (p) står håndrodsknoglerne i forbindelse med underarmsknoglerne. Distalt står de i forbindelse med de fem mellemhåndsknogler, der hver er markeret med et sort mærke.

 • Mellemhåndsknogler og fingerknogler

  viser mellemhåndsknogler og fingerknogler. De fem mellemhåndsknogler er vist med blå mærker og står proksimalt i forbindelse med håndrodsknoglerne med de røde mærker. Distalt står mellemhåndsknoglerne i forbindelse med fingerknoglerne.
  Fingrene indeholder hver tre knogler. De er markeret svarende til pegefingeren. Ved pilen (1) ses grundstykke, ved pilen (2) ses mellemstykke og ved pilen (3) ses yderstykke. Læg mærke til at tommelfingeren kun består af to fingerknogler, grundstykke med sort mærke og yderstykke med brunt mærke. Mellemstykket med det gule mærke mangler i tommelfingeren.

 • OVEREKSTREMITETENS SKELET

  Manuskript nr. 101 / dias 312
  Bearbejdet af
  Henrik Løvschall og Erik Christophersen
  Anatomisk afsnit
  Århus Tandlægeskole
  Århus Universitet

 • Overekstremitetens skelet

  I dette program gennemgås overekstremitetens skelet, der består af:
  (1) skulderbæltet og
  (2) den frie del.

 • Skulderbæltets og den frie dels knogler

  I højre side af skelettet er skulderbæltet markeret. Det omfatter nøglebenet (n) og skulderbladet (s).
  I venstre side er den frie del markeret. Den frie del omfatter overarmsben (o), underarmsben (u) og håndens knogler (h).
  Via skulderbæltet (n og s) hæftes den frie del til det aksiale skelet.

 • Kravebenet

  Her er vi lidt nærmere på skulderbæltet. I højre side har vi stadigvæk nøglebenet markeret med (n) og skulderbæltet med (s). Nøglebenet eller kravebenet, clavicula, er en S-formet knogle, der medialt ved pilen (1) danner ledforbindelse med manubrium sterni, og lateralt ved pilen (2) danner ledforbindelse med skulderbladet.

 • Scapula

  viser clavicula i venstre side. Ledforbindelsen med manubrium sterni ses ved (1) og ledforbindelsen med skulderblad ved (2).
  ed (3) ses skulderbladet scapula. Det er en trekantet, flad knogle, der ligger lateralt for brystkassen og fastholdes af en række muskler.

 • Scapula danner ledforbindelse med clavicula og overarmesben

  Her ser vi scapula bagfra i højre side. Den flade, tre kantede facon er tydelig. Ligeledes er det tydeligt, at scapula ligger udenfor, altså lateralt for og bag brystkassen. Scapula danner ledforbindelse (1) med clavicula. Og ved (2) er der ledforbindelse mellem scapula og overarmsben.

 • Overarmsbenet er en rørkjnogle

  Overarmsbenet er det første afsnit af overekstremitetens frie del.
  Overarmsbenet er en rørknogle og den proksimale epifyse (p) danner skulderleddet sammen med scapula. Den distale epifyse (d) danner albueleddet sammen med de to underarmsben.